Fest

Mat i din festlokal

Beroende på vad för kalas du vill bjuda in till, är det olika viktigt med mat och dryck. I vissa fall kan det vara enklare plockmat som gäller, medan det i andra fall rör sig om hela middagar. Vad som är bäst just vid din fest, är ingenting man kan svara på i förväg. Det är helt upp till dig att komma fram till. När du bokar festlokal är det bra om du kommit fram till hur du vill göra i och med att olika festlokaler är olika bra just när det kommer till frågor som mat och dryck.

Har ni tänkt er en festlokal med kök, har ni alla möjligheter att få en smidig och enkel servering och tillagning av den mat som skall presenteras för gästerna. Oavsett om det är du själv som tar hand om matlagningen eller om du väljer catering, kan ett kök vara ovärderligt. När man kommer till lokaler med kök, är det viktigt att hitta proppar och annat så man vet att allting fungerar. Om det finns kyl och frys i köket kan dessa vara avslagna vilket gör att planeringen kan fallera. Se därför noga till att kyl och frys sätts igång redan innan ni börjar göra iordning er festlokal. Om ni har tillgång till ett stort kök i er festlokal kanske det finns möjlighet att laga all mat direkt på plats, men i de flesta fall, och kanske framförallt om det kommer stora mängder gäster, kan det behövas att maten lagas på annan ort för att sedan transporteras ut till den festlokal ni hyrt.

Val av meny handlar framförallt om vad för kalas ni är ute efter. Det finns många finare kalas som har såväl buffé som traditionell sittning, men vanligt är att man sitter till bords och sedan har en buffé med efterrätt och kaffe. Fördelen med att ha en buffé även för huvudrätt, är att människor kan röra sig fritt i lokalen och man kan på detta vis få en bra stämning och en inte lika stilla upplevelse. Dessutom finns möjlighet för allergiker eller vegetarianer att plocka mat som fungerar för dessa kostalternativ.

Festlokal ute eller inne

Det är svårt att kalla fester utomhus för ”fest i festlokal” men det innebär inte att man inte kan vistas utomhus. Sommartid är det många som verkligen föredrar att vara i det fria, och hyr man en festlokal som har stor trädgård eller befinner sig i naturområden, kan man komma och gå som man vill. Varför inte sitta ute på kvällen för att sedan börja ta sig in i huset när det skymmer? Oavsett vad man tycker om själv, kan det vara trevligt med öppna fönster och tillgång till bra luft och sommarbris för många av gästerna. Under vackra sommardagar kan man till och med välja att bära ut stolar och bord för att servera mat i gräset utanför den festlokal man hyrt. Valet är helt upp till dig som anordnar festligheterna. Tänk bara på att det är bra om man förvarnar innan gästerna kommer så de vet hur de skall klä sig.